Implicatiile tehnologiei în dezvoltarea copiilor

Tehnologia a schimbat complet aproape fiecare aspect al societății noastre în ultimele decenii, de la modul în care lucrăm și învățăm, la modul în care socializăm și în tot ceea ce întreprindem. Una dintre diferențele care au fost cele mai vizibile, este schimbarea modului în care copiii se joacă și interacționează între ei față de generațiile anterioare. Deși tehnologia oferă multe beneficii pozitive pentru învățare, ea poate avea diverse efecte negative asupra dezvoltării copilului și asupra calității vieții.
Una dintre cele mai mari diferențe în modul în care copiii trăiesc astăzi este că nu fac exerciții fizice la fel de mult ca în trecut. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că tehnologia, cum ar fi computerele, telefoanele inteligente și televiziunea, îi încurajează să fie sedentari atunci când ajung acasă de la școală, spre deosebire de a ieși afară și de a se juca cu alți copii. Rata obezității la copii a crescut drastic în ultimele decenii. În timp ce multe școli și părinți au făcut pași pentru a schimba acest lucru prin promovarea exercițiilor fizice și a sportului, avem un drum lung de parcurs pentru a ajuta copiii să se joace în moduri mai convenționale.
În plus, față de faptul că nu fac destule exerciții fizice, mulți copii nu experimentează beneficiile petrecute în aer liber, aceștia utilizând preponderent tehnologia în scopuri de recreație și divertisment. Timpul petrecut în aer liber are un număr foarte mare de efecte pozitive asupra corpului, unul dintre acesta fiind expunerea la lumina soarelui care alimentează corpul cu vitamina D. Acest lucru ajută la combaterea infecțiilor și menținerea sănătății pielii. În plus, expunerea regulată la lumina soarelui ajută la menținerea ciclului de somn – veghe influențând producția de melatonină a organismului. Cercetările recente au arătat că ecranele de la dispozitive precum tabletele și telefoanele inteligente emit lumină albastră dăunătoare care poate provoca dureri de cap, tensiune oculara și ochi iritați, copiilor. În plus, somnul este, de asemenea, perturbat de lumina albastră dăunătoare atunci când copiii sunt expuși ecranelor în perioada serii, din cauza suprimării melatoninei hormonale care reglează ciclul de somn – veghe. Acest lucru face tot mai dificilă pregatirea corpului copilului în mod eficient, pentru somnul de noapte.
Tehnologia are, de asemenea, un impact profund asupra modului în care gândesc și simt copiii. Deoarece tehnologia este plină de stimuli și de multe ori necesită atenție la multe lucruri simultan, copiii care joacă multe jocuri video sau își petrec majoritatea timpului online tind să aibă o capacitate mai mică de concentrare decât copiii care folosesc tehnologia doar ca necesar, pe durate cat mai scurte. De asemenea, poate afecta modul în care copiii procesează informația, de exemplu, atunci când copiii utilizeaza tehnologia la un nivel ridicat, aceștia tind să gândească superficial și nu dezvoltă capacitatea de a gândi critic sau de a fi creativi atunci când învață noi concepte.
Tehnologia schimbă modul în care copiii socializează și interacționează cu ceilalți, ceea ce poate avea un impact imens asupra bunăstării mentale și emoționale. În prezent, a devenit cunoscut faptul că utilizarea unor conținuturi mari de social media, atât la copii, cât și la adulți, poate reduce stima de sine și poate crea stări negative. Cu toate acestea, toate tipurile de tehnologie pot avea efecte negative asupra copiilor atunci când sunt utilizate în exces, deoarece reduc frecvența copiilor de a interacționa cu colegii lor. Ei întâmpină, de asemenea, dificultati în a dezvolta emoții la fel cum fac alți copii, dacă își petrec prea mult timp în preajma tehnologiei și nu petrec suficient timp în compania altor persoane.
Acest lucru nu înseamnă că dezvoltarea tehnologiei este un lucru rau sau că cei mici nu ar trebui să utilizeze niciodată tehnologia. Tehnologia oferă o mulțime de oportunități pozitive pentru învățare, distracție și socializare, dar trebuie monitorizată și utilizată în mod corespunzător.
Iată câteva recomandari ale pediatrilor pentru parinti, ce urmaresc utilizarea tehnologiei în mod responsabil a copiilor dumneavoastră:
- Limitați timpul petrecut în fata ecranului de divertisment de la <1 până la 2 ore pe zi.
- Descurajați expunerea în fața ecranului a copiilor sub 2 ani.
- Păstrați televizorul și dispozitivele electronice conectate la Internet în afara dormitorului copilului.
- Monitorizați continutul media pe care copiii il folosesc și accesează, inclusiv orice site Web pe care îl vizitează și site-uri de social media pe care le utilizează.
- Vizionati filme și videoclipuri impreuna cu copii și adolescenții și folosiți-va de aceasta activitatea ca modalitate de a discuta impreuna cu aceștia despre valori, norme, familie, etc.
- Crearea unui model activ din partea părinților prin stabilirea unui plan de utilizare în familie și în casa a dispozitivelor electronice media. Ca parte a planului, stabiliti un „timp de masă” și un „timp de culcare” pentru dispozitivele media (telefoane, tablete, laptop, etc.). Stabiliți reguli rezonabile, dar ferme despre utilizarea telefoanelor mobile, a mesajelor, Internetului și utilizarea rețelelor sociale.
Deși tehnologia, dispozitivele electronice și Internetul și-au făcut loc în rutina noastră zilnică, trebuie să ne reamintim constant că petrecerea timpului, mai ales cel liber, alături de prieteni sau familie este cea mai buna varianta pentru cei mici de a se dezvolta corespunzator pe plan afectiv și cognitiv.
Totodată, este recomandat să încurajam și sa sprijinim activitatile sportive, atat în spatii inchise cat mai ales în aer liber, acestea contribuind la o dezvoltare armonioasă și sănătoasa a copiilor.
Putem astfel concluziona faptul că tehnologia este parte integrata a vieții noastre, dar plus valoarea adusa de aceasta depinde de modul în care o utilizăm. Noi, ca adulti trebuie sa fim constienti de responsabilitatea pe care o avem fata de cum gestionam prezenta tehnologiei în viata copiilor nostri.
Mai multe informații găsiți accesand link-urile de mai jos
https://medium.com/thrive-global/will-technology-ruin-your-childrens-development-663351c76974
http://pediatrics.aappublications.org/content/132/5/958.full