5 modalități de a dezvolta și susține talentele copiilor

Unii oameni cred că talentul se naște. Povestea data cel mai des ca exemplu, este cea a lui Mozart care a început sa cânte la pian la vârsta de 3 ani și a început sa compună la vârsta de 5 ani, consolidează astfel de credințe.
Dar iată restul acestei povesti: tatăl lui Mozart a fost un muzician, compozitor și instructor de succes. El a dedicat timp să-l învețe pe Mozart și să-l ajute să exerseze din greu ca să obțină perfecțiunea.
În ciuda tuturor acestor lucruri, Mozart a scris prima capodoperă abia în apropierea vârstei de 20 de ani, după aproximativ 15 ani de practică intensa și instruire de vârf.
Astfel, sunt voci care spun ca talentul nu este înnăscut ci dobândit, iar părinții pot avea o mare influență în cultivarea acestuia.
Condiții pentru succes
Deși unii ar putea crede că talentul este rar, psihologul Benjamin Bloom a declarat altfel după ce a investigat performanții de top în șase domenii/arii (cu potențial) de talent: “Ce poate învăța orice persoană din lume, aproape toate persoanele pot învăța dacă le sunt asigurate condițiile adecvate de învățare”.
Aceste condiții adecvate includ cinci puncte esențiale:
- un început timpuriu;
- o instruire de specialitate;
- o practică voita;
- un centru de excelență;
- un singur scop.
Copiii nu pot aprinde sau stinge pe cont propriu acești factori de talent. În schimb, copiii au nevoie de un manager de talente, cel mai adesea de un părinte, pentru a stimula și susține dezvoltarea potențialului în anumite domenii.
Să examinăm mai atent aceste puncte importante și implicațiile lor în ariile de talent, precum și influența părinților.
- Începutul timpuriu
Semințele talentului sunt de obicei plantate devreme în dezvoltarea copilului, în cadrul familial. Un studiu a arătat că 22 din 24 de artiști talentați – de la jucători de șah la personalități ale patinajului – au fost introduși în domeniile talentelor de către părinți, de obicei între 2 și 5 ani. Unii dintre acești părinți erau interpreți de elită sau antrenori.
Un exemplu, este antrenorul național de volei John Cook, care a crescut-o pe jucătoarea de volei Lauren Cook ce a ajuns star în campionatele Americane.
“Cred că fiica mea a avut un avantaj datorită slujbei mele”, a spus antrenorul Cook. “Ea a crescut în jurul valorii de volei. Când era copil, am creat un mini-teren în subsolul casei și am jucat volei în genunchi.”
Unii părinți nu au avut legătura cu zona de talente a copilului, dar au oferit un mediu favorabil timpuriu, care a dat naștere interesului fata de talent. Acesta a fost cazul pentru Adora Svitak, o desăvârșita scriitoare și prezentatoare pentru copii.
Adora a publicat două cărți până la vârsta de 11 ani și a făcut sute de prezentări internaționale. Părinții Adorei, nu au fost scriitori sau prezentatori, dar au pregătit cadrul pentru realizările fetiței. După cum descrie mama ei, i-au citit cărți “interesante și fascinante” pentru ea, în fiecare seara mai mult de o oră. “Cititul a ajutat într-adevăr la conturarea dragostea Adoriei pentru învățare și citire”, a spus aceasta. În plus, au încurajat scrisul timpuriu al Adorei, i-au oferit îndrumare, au ajutat-o să-și publice cărțile și să-si aranjeze sesiuni de comunicare.
- Instruire de specialitate
Părinții se străduiesc sa furnizeze sau sa faciliteze instruirea cu oameni de specialitate. Marele maestru al șahului Kayden Troff a învățat să joace șah la vârsta de 3 ani, observându-i pe tatăl său și frații mai mari jucând.
Cu puține resurse legate de șah în apropierea zonei unde locuiau, Dan, tatăl acestuia, și-a asumat îndatoririle de antrenor de șah. Pentru a face acest lucru, el a studiat șahul intre 10 și 15 ore pe săptămână în timpul pauzelor de prânz și după programul de munca.
A citit cărți, a vizionat videoclipuri și a studiat jocuri de șah care i-au permis să creeze o carte cu lecții specializate pentru a-l instrui pe Kayden în timpul sesiunilor de formare organizate în fiecare seară. În cele din urmă, când Dan nu a mai putut ține pasul cu evoluția lui Kayden, a aranjat ca acesta să ia lecții de la maeștri, prin intermediul internetului.
Pentru a plăti lecțiile costisitoare, Dan, și soția sa au lucrat ore suplimentare și au investit timp în a organiza o tabără anuală de șah.
- Practica voita/susținută
Antrenamentul printre oamenii talentați nu este niciodată întâmplător, este o alegere: direcționat spre țintă și dincolo de zona de confort.
Campioana la înot, Caroline Thiel, a descris antrenamentul solicitant în următorul mod:
“In unele zile de antrenament ești atât de epuizat. Ești rănit și tot corpul te doare și e greu să găsești motivație. Creierul tău se oprește, dar corpul tău continuă să treacă prin durerile musculare, respirând greu și având stări de greața. Oamenii nu-și dau seama cât de greu este antrenamentul înotătorilor; ei cred că doar sărim în piscină și înotăm câteva ture.”
- Centru de excelenta
Jayde Atkins, campioană națională din liceu la rodeo, întrebată de ce este atât de talentată, ea a răspuns: “Uita-te la tot ce am, ar trebui sa fiu buna.” Jayde a fost crescuta într-o ferma de cai din centrul Nebraskai și a început sa călărească la vârsta de 2 ani.
Părinții ei, fiind călăreți și antrenori de cai, profesioniști, au antrenat-o ore întregi în fiecare zi. Familia ei avea cai pur sânge și o remorcă mare pentru a-i transporta în orașele din apropiere pentru competiții rodeo. Ferma familiei s-a transformat ulterior într-un centru de excelență rodeo.
Cei mai talentați artiști nu dispun de un centru de excelență în curtea din spate. În aceste cazuri, ei trebuie să călătorească pentru a ajunge la unul.
Dublul campion de tenis, americanul Jack Sock, a călătorit săptămânal la aceeași academie de tenis copil fiind, înainte ca întreaga sa familie să se mute în Kansas. Cu sprijinul părinților, copiii cu potențial adesea gravitează spre centrele de excelență, în care antrenorii de vârf și campionii în devenire se întâlnesc.
- Scop unic
Oamenii talentați manifestă un singur scop/tel.
Intervievat, părintele unui copil, jucător de șah, a spus: “Durata timpului investit în cadrul acestei activități îi i-a din timpul de distracție și jocuri.” Un alt părinte a spus: “Nu este interesat de școală; el este interesat de șah. El doar trăiește și respiră șahul.” Același părinte a spus: “Odată am renunțat la șah (din cauza performanței școlare scăzute) și a fost îngrozitor. A fost ca și când i-am scos sufletul.”
Întrebați, părinții copiilor care joaca șah de ce copiii lor se dedică șahului așa cum o fac, au fost unanimi în ceea ce privește bucuria și satisfacția pe care copiii le-au obținut de la practicarea acestui sport.
Părinții susțin această unicitate a scopului. Cu toate acestea, ocazional, aceștia se pot găsi susținând mai multe pasiuni ale copiilor.
Călătoria în dezvoltarea talentului
Deși poveștile despre părinți îndârjiți abundă, părinții intervievați recunosc că cei care trebuie să conducă trenul de talent cu pasiune și muncă grea sunt copiii și că părinții nu pot decât să mențină trenul pe drumul cel bun. Ei i-au ajutat pe cei mici deoarece au identificat o nevoie pe care doar aceștia o puteau susține si, bineînțeles, ii ajută pentru că își iubesc copiii și doresc ca ei să fie împliniți.
Putem astfel concluziona faptul ca noi, ca părinți, suntem responsabili și este de datoria noastră sa identificam o valenta a copilului nostru și sa ajutam la dezvoltarea acesteia. Eforturile depuse și timpul investit în susținerea instruirii și antrenamentului în orice tip de sport (de performanta sau nu) niciodată nu vor fi prea mari. Ele vor ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului, favorizându-i-i astfel accesul spre noi orizonturi.
Articolul întreg li găsiți aici:
https://theconversation.com/5-ways-to-develop-childrens-talents-111041