Importanța artei în dezvoltarea copilului

Dezvoltare cognitivă
Copiii își pot mări cunoștințele și abilitățile artistice, sporind în același timp dezvoltarea cognitivă atunci când participă la activități artistice. Ei pot învăța culori, valori, forme și desen în timp ce exersează abilitățile de gândire critică.
Dezvoltarea emoțională
Dacă copilul dumneavoastră are dificultăți în a-și verbaliza emoțiile, îndrumați-i către activități artistice pentru a se exprima într-un mod sănătos. Apreciind arta și creativitatea copiilor dumneavoastră îi va ajuta să se simtă apreciați, întărind stima de sine și încrederea în forțele proprii.
Dezvoltare socială
Dacă copilul dumneavoastră este implicat într-un curs de artă, îi va învăța cum să socializeze mai bine cu ceilalți. Cele mai multe cursuri de artă pentru copii necesită împărțirea materialelor și spațiului cu ceilalți. Acest lucru permite copiilor să exerseze comunicarea într-un mod acceptabil din punct de vedere social.
Abilitățile motrice
Multe dintre mișcările implicate în realizarea artei, cum ar fi ținerea unei pensule sau mâzgălirea cu un creion, sunt esențiale pentru creșterea abilităților motricității fine la copiii mici. Potrivit Institutului Național de Sănătate, etapele de dezvoltare în jurul vârstei de trei ani ar trebui să includă trasarea unui cerc și începerea utilizării foarfecelor în siguranță. În jurul vârstei de patru ani, copiii pot să deseneze un pătrat și să înceapă să taie linii drepte cu foarfecele. Multe programe preșcolare subliniază importanța utilizării foarfecelor pentru că dezvoltă dexteritatea de care copiii vor avea nevoie pentru scriere.
Dezvoltarea limbajului
Pentru copiii mici, realizarea activităților artistice, sau doar vorbind despre ele, oferă oportunitatea de a învăța cuvinte noi pentru culori, forme și acțiuni. Atunci când copiii se află în jurul vârstei de un an, părinții pot face activități simple cum ar fi mototolirea hârtiei și numind-o “minge”. În școala primară, elevii pot folosi cuvinte descriptive pentru a discuta propriile lor creații sau pentru a vorbi despre ce emoții simt când văd diferite stiluri de artă.
Luarea deciziilor
Conform unui raport al americanilor pentru artă, educația artistică întărește abilitățile de rezolvare a problemelor și de gândire critică. Experiența de luare a deciziilor și a alegerilor în cursul creării artei trece în alte părți ale vieții. “Dacă ei explorează și gândesc, experimentează și încearcă noi idei, atunci creativitatea are șansa de a înflori”, spune MaryAnn Kohl, educator de artă și autor de numeroase cărți despre educația artistică a copiilor.
Învățarea vizuală
Desenul, sculptura, modelarea lutului și înșirarea mărgelelor pe ață, toate dezvoltă abilități vizual-spațiale, care sunt foarte importante. Chiar și copiii mici știu cum să opereze un telefon inteligent sau o tabletă, ceea ce înseamnă că înainte de a putea citi, copiii iau informații vizuale. Această informație constă în indicații pe care le obținem din imagini sau obiecte tridimensionale din medii digitale, cărți și televiziune.
Inventivitate
Când copiii sunt încurajați să se exprime și să-și asume riscuri în crearea artei, ei dezvoltă un sentiment de inovare care va fi important în viața lor adultă. “Oamenii de care are nevoie societatea pentru a progresa sunt gânditori, oameni inventivi care caută noi căi și îmbunătățiri, nu oameni care pot urma doar îndrumări”, spune Kohl. “Arta este o modalitate de a încuraja procesul și experiența gândirii și a face lucrurile mai bune!”
Performanțe academice îmbunătățite
Studiile arată că există o corelație între artă și alte realizări. Un raport al americanilor pentru arte afirmă că tinerii care participă regulat la arte (trei ore pe zi, trei zile pe săptămână, într-un an întreg) sunt de patru ori mai susceptibili de a fi recunoscuți pentru realizări academice, de a participa la concursuri de matematică și științe sau să câștige un premiu pentru scrierea unui eseu sau poem decât copiii care nu participă.
Tipurile de activități pe care le includeți în viața copilului dumneavoastră pot varia și se bazează pe mai multe lucruri:
Interesele lor, atenția lor și nevoile lor de învățare (obiective pe care trebuie să se concentreze mai mult asupra lor). Dar, bineînțeles, încercarea de a încorpora mai multe proiecte de activități care să atingă o varietate de abilități este cea mai bună pentru a asigura copilului dumneavoastră un program cuprinzător în dezvoltarea lor.
Câteva idei de activități pe care le puteți încerca împreună cu copilul dumneavoastră:
- Coptul/gătitul
- Realizarea de felicitări pentru alte persoane
- Fotografierea
- Pictura
- Desenul
- Proiecte realizate la domiciliu, cum ar fi cusutul
- Aranjarea/plantarea florilor
Fiecare dintre aceste activități necesită exersarea mai multor abilități motorii ce îi permit copilului să devină mai independent, în timp ce învață să facă aceste lucruri pe cont propriu. În plus, acestea sunt abilități amuzante și utile de care se vor bucura, știind cum să le facă mai târziu în viață.
Ideea din spatele fiecărei activități este aceea de a-și dezvolta emoțiile, gândirea și abilitățile de coordonare. La început, încercați să ajutați și să conduceți prin exemplu. Dar, în cele din urmă, ar trebui să permiteți copilului dumneavoastră să finalizeze singur proiectul, oferindu-i un sentiment de independență și de mândrie, deoarece va ști că a reușit să-l facă singur.
http://www.pbs.org/parents/education/music-arts/the-importance-of-art-in-child-development/
https://www.cornercanyonacademy.com/the-importance-of-art-in-child-development/
https://princess-awesome.com/blogs/news/the-importance-of-art-and-craft-in-child-development